EPC berekening oftwel EPG berekening

Ga je een huis bouwen dan heb je voor de aanvraag van de omgevingsvergunning een zogenaamde EPC berekening nodig. EPG berekening is de nieuwe term maar betekent hetzelfde.  Voor andere nieuw te bouwen panden als kantoren, winkels en bijvoorbeeld restaurants is ook een EPG berekening nodig. Voor alle soorten berekeningen kunnen we u van dienst zijn. Wist u dat we u meestal een EPC berekening kunnen aanbieden voor de prijs van €220,- incl btw.

Geïnteresseerd? Laat dan uw gegevens achter door bij groene balk hieronder een prijs aan te vragen.

Wat is een EPC berekening ?

EPC berekeningEen EPC berekening is een berekining die aangeeft hoe energiezuinig uw huis is. Die cijfers worden gebaseerd op hoe uw huis geisoleerd is, hoe er geventileerd wordt en welke installaties er nog meer worden toegepast. Denk hierbij aan de verwarmingsinstallatie en of er zonnepanelen toegepast worden.

Er wordt berekend hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen/koelen en hoeveel energie er nodig is om water te verwarmen. Hoe lager de EPC des te energiezuiniger is de woning. EPC staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt. Niet alleen isolatiedikte is van invloed, maar ook vele andere factoren, zoals installaties en luchtdichtheid en elektraverbruik.

Hoe wordt de EPC waarde berekend ?

De EPC waarde is te berekenen doordat alle bouwmaterialen een isolatiewaarde hebben. Zo kun je de ramen en deuren uitdrukken in U-waarde en vloeren, wanden en daken uitdrukken in Rc waarde. Niet alleen isolatiedikte is van invloed, maar ook vele andere factoren, zoals installaties en luchtdichtheid en elektraverbruik.
Om de EPC waarde te berekenen heb je naast isolatiewaarden ook nog andere informatie nodig, het is bijvoorbeeld ook belangrijk om te weten welke gevel naar het Noorden is gericht en welke gevel naar het Zuiden. Al deze waarden en informatie worden ingevoerd in de berekining en dan komt daar uiteindleijk het EPC waarde uit van uw huis.

Aan welke norm dient je woning te voldoen?

Je moet aan een EPC norm van 0,4 voldoen, om aan die eis te voldoen moet je zorgen dat je een goede installatie, ventilatie en isolatie hebt. Het type warmtebron is ook belangrijk. Hoe energiezuiniger het verwarmingstoestel (bijvoorbeeld de keuze voor een warmtepomp i.p.v. Een c.v. ketel) des te makkelijker het is om aan de eis van de EPC norm te voldoen.

Vanaf 2020 mogen er waarschijnlijk alleen nog nieuwbouwwoningen gebouwd worden met een waarde van 0. Dat houdt in dat je alle energie die nodig is om een woning comfertabel te houden zelf moet opwekken.

Energielabel voor woningen

Als u een gebouw verkoopt/ verhuurt moet er naast een EPC berekening ook een geldig energielabel  kunnen worden getoond aan de koper of huurder. Bezit je niet over een geldig energielabel dan kun je een boete riskeren. Er zijn verschillende energielabels, naast energielabels voor woningen zijn er ook labels voor utiliteitsgebouwen.Een energielabel voor woningen draagt bij aan het behalen van de doelstellingen van het energieakkoord van de overheid. Enkel voor caravans en woonwagens kleiner dan 50 m2 of officiële monumenten en studentenkamers is er geen energielabel vereist. De geldigheid van en energielabel is 10 jaar.

{ Edit }