EPC berekening

LET OP:  Wij zijn gestopt met het maken van EPC-berekeningen (verouderd) en maken ook geen BENG berekeningen.

Ga je een huis bouwen? Dan heb je voor de aanvraag van de omgevingsvergunning een zogenaamde EPC berekening nodig: Energie Prestatie Coëfficiënt. Sinds 1 juli 2012 is EPG de nieuwe term, maar beide termen worden nog altijd door elkaar gebruikt. EPG staat voor Energie Prestatie Gebouw. Voor andere nieuw te bouwen panden, zoals kantoren, winkels en restaurants, is ook een EPG berekening nodig

Wat is een EPC berekening?

EPC berekeningEen EPC berekening is een berekening die aangeeft hoe energiezuinig uw huis is. Die cijfers worden gebaseerd op hoe uw huis geïsoleerd is, hoe er geventileerd wordt en welke installaties er nog meer worden toegepast. Denk hierbij aan de verwarmingsinstallatie en of er zonnepanelen toegepast worden.

Er wordt berekend hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen / koelen en hoeveel energie er nodig is om water te verwarmen. Hoe lager de EPC, des te energiezuiniger is de woning.

Hoe wordt de EPC waarde berekend?

De EPC waarde is te berekenen doordat alle bouwmaterialen een isolatiewaarde hebben. Zo kun je de ramen en deuren uitdrukken in U-waarde; vloeren, wanden en daken kun je uitdrukken in Rc waarde. Niet alleen isolatiedikte is van invloed, maar ook vele andere factoren, zoals installaties en luchtdichtheid en elektraverbruik.

Om de EPC waarde te berekenen, heb je naast isolatiewaarden ook nog andere informatie nodig. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om te weten welke gevel naar het noorden is gericht en welke gevel naar het zuiden. Al deze waarden en informatie worden ingevoerd in de berekening en dan komt daar uiteindelijk de EPC waarde van uw huis uit.

Aan welke norm dient je woning te voldoen?

Sinds 1 januari 2015 is de EPC eis voor woningbouw aangescherpt en moet je aan een EPC norm van 0,4 voldoen. Om aan die eis te voldoen, moet je zorgen dat je een goede installatie, ventilatie en isolatie hebt. Het type warmtebron is ook belangrijk. Hoe energiezuiniger het verwarmingstoestel (bijvoorbeeld de keuze voor een warmtepomp i.p.v. een cv-ketel), des te makkelijker het is om aan de eis van de EPC norm te voldoen.

Vanaf 2020 mogen er waarschijnlijk alleen nog nieuwbouwwoningen worden gebouwd met een waarde van (bijna) 0. Dat houdt in dat (bijna) alle energie die nodig is om een woning comfortabel te houden zelf moet opwekken.