Bouwtekening Veranda

Extra lang buiten zitten in het voorjaar, misschien in combinatie met een knetterend haardvuurtje. Dat is genieten! Nou, dat kan met een veranda.

Het is dan aan te bevelen een bouwtekening veranda te laten maken. Alle specificaties liggen dan vast, zoals de exacte afmetingen van de veranda, een sierlijst en isolatie t.b.v. condens ja of nee. Bij deze aanbieder van houten terrasoverkappingen kunt u een offerte opvragen van zo’n prachtige veranda (als voorbeeld).

Ook alle technische zaken worden verwerkt op een bouwtekening. Er is dan voor de aannemer geen ruimte voor een eigen invulling, waardoor u waar krijgt voor uw geld.

Bouwtekening veranda laten maken

De bouwtekening / bestektekening vormt dus het contractstuk met uw aannemer. Daarnaast kan het zijn dat u een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) moet aanvragen bij uw gemeente. Doe zelf de vergunningscheck op Omgevingsloket Online. Is het u allemaal te ingewikkeld? Vraag het dan na bij uw gemeente.

Heeft u wel een vergunning nodig? Dan is het sowieso verstandig na te vragen of uw plannen gerealiseerd mogen worden.

Een bouwtekening maken van een veranda is veel meer dan alleen een plattegrond en aanzicht. Welke informatie behoort er op een bouwtekening veranda te staan?

Op de bouwtekening veranda staat de volgende informatie:

 • Plattegrond bestaande situatie
 • Plattegrond nieuwe situatie
 • Gevelaanzichten bestaande situatie
 • Gevelaanzichten nieuwe situatie
 • Doorsnede bestaande situatie
 • Doorsnede nieuwe situatie
 • Detailtekeningen schaal 1:5 of 1:10
 • Situatie tekening
 • Materiaal- en kleurenschema

Optie: Constructie

Naast een bouwtekening van uw veranda moet een constructeur controleren of de toegepaste constructie veilig is, bijvoorbeeld of een stalen balk of een houten balklaag wel sterk genoeg is. Dat moet dan berekend worden.

Deze informatie wordt ook op een constructietekening verwerkt en is ook onderdeel van de overeenkomst met uw aannemer. Als u vergunning moet aanvragen worden deze berekeningen en tekeningen ook ingediend bij uw gemeente:

 • Constructieberekeningen
 • Constructietekeningen (funderingsplan, verdiepingsvloer)

Aanvraag Omgevingsvergunning

Het bouwen van een veranda aan uw woning kan niet zomaar. Bij kleine bouwwerken hoeft echter geen omgevingsvergunning te worden aangevraagd als je voldoet aan enkele spelregels.
Of je een omgevingsvergunning nodig hebt, kun je zelf controleren op Omgevingsloket Online.

Voor de constructie geldt een fundering ‘op staal.’ Indien een fundering op palen nodig is, geldt een n.t.b. meerprijs.

Veranda prijzen

Het plaatsen van een veranda of terrasoverkapping kan een interessante meerwaarde van uw woning realiseren. De veranda prijzen hangen onder andere af van het materiaal en het aantal vierkante meter, maar ook of u bijvoorbeeld extra mogelijkheden wilt, zoals verlichting in de balken van de veranda. Als u inzicht wilt krijgen in uw veranda prijzen, dan kunt u contact met ons opnemen of een offerte aanvragen.