Bouwtekening Schuur

Een schuur of garage kent vele voordelen. De één bouwt een schuur voor het stallen van de auto, de ander om te gebruiken als hobbyruimte. Zie op deze pagina meer informatie over de bouwtekening van een kapschuur. Zo wordt een kapschuur veelal toegepast als stalling in de agrarische sector.

Het is altijd aan te bevelen om een bouwtekening van de schuur of garage te laten maken. Zaken als de exacte afmetingen, de dikte van de muren, het type kozijnen en de gekozen isolatie staan dan op papier.

Ook worden detailtekeningen gemaakt om de aannemer te laten zien hoe een schuur tot in detail gebouwd moet worden. Al dit soort zaken worden verwerkt op een bouwtekening schuur. De aannemer is dan gebonden aan deze tekening, waardoor u waar krijgt voor uw geld.

Bouwtekening schuur laten maken

De bouwtekening van de schuur of garage vormt dus het contractstuk met uw aannemer. Daarnaast kan het zijn dat u een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) moet aanvragen bij uw gemeente. Doe zelf de vergunningscheck op Omgevingsloket Online. Is het u allemaal te ingewikkeld? Vraag het dan na bij uw gemeente.

Heeft u wel een vergunning nodig? Dan is het sowieso verstandig na te vragen of uw plannen gerealiseerd mogen worden.

Een bouwtekening van een schuur is dus meer dan alleen een plattegrond en een aanzicht. Welke informatie dient er dan op een schuur bouwtekening te staan?

Op de schuur of garage bouwtekening staat minimaal de volgende informatie:

  • Plattegronden
  • Gevelaanzichten
  • Doorsnede
  • Detailtekeningen schaal 1:5 of 1:10
  • Situatietekening
  • Materiaal- en kleurenschema

Optie: Constructie

Naast een bouwtekening schuur moet een constructeur controleren of de toegepaste constructie veilig is, bijvoorbeeld of een stalen balk of een houten balklaag wel sterk genoeg is. Dat moet dan berekend worden.

Deze informatie wordt ook op een constructietekening verwerkt en is ook onderdeel van de overeenkomst met uw aannemer. Als u vergunning moet aanvragen worden deze berekeningen en tekeningen ook ingediend bij uw gemeente.

  • Constructieberekeningen
  • Constructietekeningen (funderingsplan, verdiepingsvloeren, kapplan)
  • Eventueel constructiedetails

Aanvraag Omgevingsvergunning

Een schuur bouwen of garage bouwen kan niet zomaar. Als je voldoet aan enkele spelregels is het bij kleine bouwwerken niet nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. Of je een omgevingsvergunning nodig hebt, kun je zelf controleren op Omgevingsloket Online.

Voor de constructie geldt een fundering ‘op staal.’ Indien een fundering op palen nodig is, geldt een n.t.b. meerprijs.