Bouwtekening Huis

U heeft een nieuwbouwkavel ingeloot of een bestaande woning die u geheel gaat verbouwen. Proficiat uw droomhuis is bijna een feit! Misschien heeft u al enkele ideeën? Kiest u voor modern of traditioneel? Voor duurzaam of zelfs passief bouwen? Er komt een hoop bij kijken en het bouwen van een eigen woning is best een intensieve periode, maar bovenal vooral erg leuk.

Daarom is het zo belangrijk om alles goed voor te bereiden. Een goed begin is immers het halve werk. Schakel daarom een bouwkundig tekenaar en/ of architect in via bouwtekeningmaken.com en laat een goede bouwtekening maken van uw droomhuis. Eerst word op basis van uw wensen een schetsontwerp gemaakt en daarna de bouwkunidge bestektekeningen. Vervolgens maken we bouwbesluitberekeningen en een EPC-berekening en vragen we de omgevingsvergunning voor uw droomhuis aan (voorheen bouwvergunning) .

Als u een huis gaat (ver)bouwen dan is het belangrijk om al in een vroeg stadium een architect of advieur mee te laten denken. De architect maakt in overleg met u een schetsplan voor uw plannen. Als alles naar uw wens is, wordt de bouwtekening van uw woning verder uitgewerkt.

Alle bouwonderdelen worden gemaatvoerd op een bouwtekening van een woning. En tot in het kleinste detail worden de gebruikte materialen aangegeven. U kunt dan denken aan de dikte van muren, het merk en type isolatie, maar ook uw keuze voor houten of kunststof kozijnen type beglazing etc.

Aannemer & gemeente

Deze bouwtekeningen noemen we bestektekeningen. Op basis van deze bouwkunidge tekeningen bepaalt de gemeente of u vergunning krijgt.  Daarnaast berekent de aannemer zijn prijs op basis van deze tekeningen en ze zijn onderdeel van het contract met de aannemer. Daarom is belangrijk dat ze door een kundige partij uitgewerkt worden.

Bouwtekeningen voor uw woning

De bouwtekening oftewel bestektekening vormt dus het contractstuk met uw aannemer. Voor het bouwen van een huis moet u ook een (voorheen bouwvergunning) aanvragen bij uw gemeente. Uw gemeente kan hierover meer vertellen.

Een bouwtekening van een huis is dus meer dan alleen een tekening met plattegronden en aanzichten. Welke informatie dient er dan op een bouwtekening te staan?

Op een bouwtekening van een woning staat de volgende informatie:

 • Plattegrond bestaande situatie (niet bij nieuwbouw)
 • Plattegrond nieuwe situatie
 • Gevelaanzichten bestaande situatie (niet bij nieuwbouw)
 • Gevelaanzichten nieuwe situatie
 • Doorsnede bestaande situatie (niet bij nieuwbouw)
 • Doorsnede nieuwe situatie
 • Detailtekeningen schaal 1:5 of 1:10
 • Situatietekening
 • Materiaal- en kleurenschema

Constructieberekeningen en -tekeningen

Naast een bouwtekening van uw huis, moet een constructeur controleren of de toegepaste constructie veilig is. Bijvoorbeeld een stalen balk of een houten balklaag moeten berekend worden of ze sterk genoeg zijn.

Deze informatie wordt ook op een constructietekening verwerkt en is ook onderdeel van de overeenkomst met uw aannemer. Als u vergunning moet aanvragen dan moeten deze berekeningen en tekeningen ook ingediend worden bij uw gemeente.

 • Constructieberekeningen
 • Constructietekeningen (funderingsplan, verdiepingsvloeren, kapplan)
 • Constructiedetails

Bouwbesluitberekeningen/ EPC Berekening

Als u een vergunning aanvraagt voor het bouwen van een nieuwbouwwoning dan dient u ook aan te tonen dat uw woning energiezuinig is. Om dit aan te tonen heeft u onder andere een EPC-berekening en bouwbesluitberekeningen nodig. Alleen als u voldoet aan deze eis kunt u vergunning krijgen van uw gemeente.

Aanvraag Omgevingsvergunning

Het bouwen van een woning kan uiteraard niet zonder meer. Je zult een omgevingsvergunning moeten aanvragen, voorheen was dat bouwvergunning, maar komt op hetzelfde neer. Wil je meer weten wat deze vergunning inhoudt? Voor meer informatie ga naar uw gemeente of kijk eens op Omgevingsloket Online.

* Het is lastig om een exacte prijs te noemen, omdat er afhankelijk van uw wensen meer of minder uren besteed worden aan een ontwerp en uitwerking. Wilt u modern of traditioneel bouwen? Of hoe groot gaat u bouwen? Vraag hier een offerte voor een woonhuis bouwtekening aan, dan nemen we snel met u contact op om uw wensen te bespreken.