Bouwtekening Dakkapel

Een dakkapel zorgt voor extra ruimte en daglicht. Uw zolder wordt omgetoverd tot slaap- of studeerkamer. Het is aan te bevelen een bouwtekening dakkapel te laten maken. Alle specificaties liggen dan vast. De exacte afmetingen van de dakkapel, de dikte van de isolatie, het type kozijn: dit soort zaken worden allemaal verwerkt op een bouwtekening, ook wel bestektekening genoemd. Er is dan voor de aannemer geen ruimte voor een eigen invulling, waardoor u ook krijgt waarvoor u betaalt.

Een bouwtekening maken is niet iets wat een leek kan doen. Hieronder kunt u aan ons vragen wat we voor uw situatie kunnen betekenen om de bouwkundige tekeningen van uw dakkapel te maken.

Bouwtekening dakkapel laten maken

De bouwtekening oftewel bestektekening vormt dus het contractstuk met uw aannemer. Daarnaast kan het zijn dat u een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) moet aanvragen bij uw gemeente. Doe zelf de vergunningscheck op Omgevingsloket Online. Is het u allemaal te ingewikkeld? Vraag het dan na bij uw gemeente.

Heeft u wel een vergunning nodig? Dan is het sowieso verstandig na te vragen of uw plannen gerealiseerd mogen worden.

Een bouwtekening van een dakkapel is dus veel meer dan alleen een plattegrond en een aanzicht. Een bouwtekening dakkapel maken vergt bouwkundige kennis. Welke informatie dient er zoal op een bouwtekening te staan?

Op de bouwtekening dakkapel staat de volgende informatie:

 • Plattegrond bestaande situatie
 • Plattegrond nieuwe situatie
 • Gevelaanzichten bestaande situatie
 • Gevelaanzichten nieuwe situatie
 • Doorsnede bestaande situatie
 • Doorsnede nieuwe situatie
 • Detailtekeningen schaal 1:5 of 1:10
 • Situatietekening
 • Materiaal- en kleurenschema

Optie: Constructie

Naast een bouwtekening van uw dakkapel moet een constructeur controleren of de toegepaste constructie veilig is, bijvoorbeeld of een bestaande gordingkap wel sterk genoeg is. Dat moet berekend worden door de constructeur.

Deze informatie wordt ook op een constructietekening verwerkt en is ook onderdeel van de overeenkomst met uw aannemer. Als u vergunning moet aanvragen worden deze berekeningen en tekeningen ook ingediend bij uw gemeente:

 • Constructieberekeningen
 • Constructietekeningen (kapplan)
 • Eventueel constructiedetails

Aanvraag Omgevingsvergunning

Het bouwen van een dakkapel aan uw woning kan niet zomaar. Bij kleine bouwwerken hoeft geen omgevingsvergunning te worden aangevraagd als je voldoet aan enkele spelregels. Als je aan de achterkant bouwt, is de dakkapel meestal vergunningsvrij. Of je een omgevingsvergunning nodig hebt, kun je zelf controleren op Omgevingsloket Online.

Wilt u een dakkapel plaatsen? Via deze link kunt u meerdere dakkapel offertes aanvragen.

Kosten dakkapel

De prijs van een dakkapel hangt van meerdere factoren af, zoals het model, de breedte en hoogte en de dakhelling. Er zijn ook nog veel extra opties mogelijk bij een dakkapel, bijvoorbeeld een ventilatierooster of een rolluik. Wilt u inzicht krijgen in uw kosten dakkapel? U kunt contact met ons opnemen of een offerte aanvragen.